Wat (be)studeer jij?

Vaak wordt aan mij gevraagd: “Wat studeer je?” of “Wat heb je gestudeerd?”

“Niets.” Of “Niet iets dat relevant is voor wat ik nu doe.”

Als je mij zou vragen wat ik béstudeer, dan zou ik een hele lijst kunnen opnoemen van onderwerpen die mij bezig houden in het verbeteren en ontwikkelen van Own Your Way.

Dit is namelijk wat ik bestudeer vanuit mijn intrinsieke motivatie. Ik vind dit oprecht interessant en het zijn de dingen waarin ik mezelf wil ontwikkelen.

Ik geloof veel meer in het studeren vanuit intrinsieke motivatie. Omdat je iets eigen wilt maken, omdat je een onderwerp interessant vindt, of omdat je simpelweg ergens tegenaan loopt en het opgelost wilt hebben.

Op school heb ik altijd gestudeerd vanuit wat me op werd gelegd. En beloftes die werden gemaakt. “Als je dit studeert heb je zekerheid, status en iets om op terug te vallen.”

Het kwam in ieder geval niet vanuit mezelf.

Bij een project op school kan ik me herinneren dat er altijd werd gestreefd naar een voldoende om weer door te kunnen naar de volgende ronde. Niet vanuit oprechte interesse in de uitkomst van een onderzoek. “Als het maar minimaal een 5.5 is. Het liefst een 8.0, want dan kan ik aan iedereen laten zien hoe hard ik werk en wat voor strever ik ben.

Nu ik een eigen bedrijf heb, merk ik pas écht wat motivatie is. Ik ben continue bezig met mezelf te verbeteren en met mezelf verbeteren, verbeter ik mijn bedrijf. Elk traject voor een Owner is een project waar ik aan werk en waar ik onderzoek naar doe. Daar wil ik het uiterste uithalen. Ik wil het beste voor elke kandidaat en een diploma gaat me daar niet verder bij helpen. Dat moet ik toch écht zelf doen. Door te blijven onderzoeken, investeren, leren, netwerken, actie ondernemen, enz. Als ik niets doe, gebeurt er niets en staan ik en mijn bedrijf stil.

Ik vind educatie enorm belangrijk, maar niet op de manier hoe het nu wordt aangedragen.

Laten we eerst eens een richting bepalen voor onszelf. Een richting waarin we onszelf willen blijven ontwikkelen, die we ons eigen willen maken, waarin we durven te falen en verbeteren en dan bepalen wat we nodig hebben om daar te komen. Moet je eens kijken wat voor motivatie daar uit voort komt.

Laten we gaan Béstuderen in plaats van studeren.

Own Your Way.

Laat een reactie achter